Press

ACCOLADES (2017)

Henke Wermelins album ‘Accolades’ är en uppgörelse mellan existentiella dubier och sökandet efter respit från dödens påminnelser. Neo-outlaw-country med popkänsla på svenska och engelska.

Albumet ledmotiv står att finna i den gospelklingande ‘When We Move Back Home’.
Med sin repetetiva, slagordsminnande refräng som bitvis sjungs i kanon sjunger Wermelin om sökandet efter trygghet och en plats att kalla hem. Albumet fortsätter med ett mörkt avsked till en bortgången vän i den suggestiva och poppiga låten ’Gå’ vilken, liksom lika nattsvarta ’41’, sjungs på svenska. Därutöver finns de mer självrannsakande låtarna som ’Save Yourself’, ’Coming Home’ och ’Amends’ – i den sista utbrister Wermelin: ”…cause I’ve had it up to here with all my fears. I’ve grown tired of those tears” åsyftandes livets bräcklighet och existentiella rädslor.

Henke Wermelin har annars ett rykte av att göra politiska ställningstaganden och
det finns ett tydligt sådant i låten ’Civilized Treason’. En låt vars tillkomst var en reaktion på det flertal nationellt uppmärksammade gängvåldtäkter i Sverige där förövarna antingen gick fria eller erhöll förvånande korta straff.

Trots allt mörker så besjungs även hoppet på ‘Accolades’. Som i den magnifika balladen ’All Of You Goddamn Sheep’, 70-tals Thin Lizzy-riffande ’If You Had A Heart’ eller i den poppiga ’All Over Town Tonight’ i vilken australiensiska Abbie Cardwell gästar på sång.
Debuten ’The New Black Is Blue’ kom 2013 och benämndes som rootsig indie, americana och 70-tals inspirerad pop.

Men även om ‘Accolades’ tagit stadigakliv in på countryns område så spänner den över ett brett register. Henke Wermelin som växte upp i Norrland under 90-talet med Wilco som husgud och vägledande princip kommer nog alltid ha svårt att göra musik som sorteras inom ETT fack. På ’Accolades’ lever americana, folkrock och soultunga poplandskap i en harmoniell gränsfred.

‘Accolades’ släpps den 1 maj 2017 på de flesta digitala plattformar och på
kassett via Sweet Baby Jesus Records.

 

 

 

IMG_2806_red4
Download 300 DPI JPG
cropped-hwnewlove1.jpg
DOWNLOAD 300 DPI JPG
hwnwlv20horses
DOWNLOAD 300 DPI JPG
pressbil20161
DOWNLOAD 300 DPI JPG
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: